donderdag 16 april 2015

Houten plankenvloer uitbreken (zonder te beschadigen)

De afgelopen dagen zijn we bezig geweest de houten plankenvloer in de living uit te breken. Waarom moest die eruit?
-Hij lag niet meer vlak
-Er zaten een tiental rotte planken in
-De electriciteit en water voor de living moet eronder
-We willen meteen de vloer isoleren
Een expert van monumentenzorg had ons verteld dat de vloer origineel was en van pitch pine was gemaakt. Dus hebben we die vloer er plank per plank uitgehaald zonder te beschadigen. Dat was een behoorlijke klus, maar het lukte wel. In Brugge vond ik een houthandel die pitch pine planken verkoopt ( www.huys-houthandel.be), de rotte planken zouden we gaan vervangen door nieuwe. Ik dan een plankje meegenomen en dat even gaan checken. Wat blijkt, de vloer was geen pitch pine, maar het veel goedkopere rood-noorse den. Nieuwprijs ongeveer 20€/m2.
De grap met de pitchpine vloer, dus.
Maar voor zij die een plankenvloer willen uitbreken om later terug te leggen, hier nog een uitlegje hoe ik het deed. Haal er wel eerst iemand bij die echt wat van hout kent :)
De planken zaten vast met 2 nagels per "badding". De voorste nagel lieten we zitten, de achterste nagel (aan de kant die aangrenst met de volgende plank) klopten we eerst door met een doorslag. Je kunt ook gewoon alle nagels doorkloppen, maar dat kost extra tijd.
Dan maakten we de plank los met een platte koevoet (type stanley wonderbar http://www.stanleyworks.be/products/detail/Sloopmateriaal/Nageltrekkers/Wonder+Bar%C2%AE). Eens de plank een paar millimeter los zit over de hele lengte, kun je hem er dan verder uittrekken met een gewone koevoet. Als je er bij het loswrikken op let dat de plank over de hele lengte gelijkmatig loskantelt, kan ie eruit zonder de tand-groef te beschadigen.

4 opmerkingen:

  1. Hallo, ik vroeg me af of jullie toevallig nog van deze planken te koop hebben, ik ben er naar op zoek... Groetjes, Nele

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Zelf je vloer laten vervangen is altijd veel werk en ook niet altijd even makkelijk. Je zou eens voor een goedkope vloer kunnen kijken op www.uniquefloorstyling.nl

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Beste, heb je dan nog ergens oude pitchpine gevonden? Zoek nog wat brede planken

    BeantwoordenVerwijderen